zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип засега не е заплаха за епидемияПтичият грип засега не е заплаха за епидемия

Ново откритие хвърли светлина как точно се пренасят грипните вируси.

10 януари 2008, actualno.com
четете още в actualno.com


Учени от Масачузетския технологичен институт са открили ключов механизъм за предаването на грипа. Постижението им хвърля светлина върху работата на грипните вируси и обяснява защо вирусът на птичия грип H5N1 се предава по-трудно между хората, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. Нейчър байотекнолъджи (Nature Biotechnology).

Специалистите обясняват, че за разлика от грипните вируси, вирусът H5N1 на птичия грип се закрепва към рецептори, намиращи се в долните дихателни пътища, а не в лигавиците на носа и гърлото.

Предаването на вирусите от човек на човек зависи от способността им да се закрепват към тези части на тялото, откъдето се прехвърлят на други индивиди чрез кашлица или кихане.

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) описват как протеините по повърхността на вирусите от рода H5, които поразяват птиците много по-лесно, отколкото човека, се свързват със захарни вериги, известни като гликани, с конусовидна форма.

За разлика от тях вирусите от родовете H1 и H3 се свързват с вериги с чадъровидна форма. При хората гликаните с конусовидна форма се намират в долните дихателни пътища, където за вирусите е по-трудно да проникнат и откъдето по-трудно се предават. Веригите с чадъровидна форма се намират в носа и гърлото.

По-доброто разбиране на този механизъм ще помогне на специалистите да следят промените във вирусите и да разработват нови, по-ефикасни лекарства за борба с тях.

По данни на СЗО за пет години вирусът на птичия грип е заразил 348 души в 14 страни, отнемайки живота на 216 от тях. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.