zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хемороидите – възли, които не могат да се развържат самиХемороидите – възли, които не могат да се развържат сами

80% от хората имат едни или други признаци на хемороиди.

здраве.bg

В рисковата група са бременните и раждалите жени, хората, водещи предимно заседнал начин на живот, както и страдащите от затлъстяване, а също така тези, които са със заболявания на органите на малкия таз и хроничен запек. За развитието на хемороидите има голямо значение и наследствената вродена слабост на вените.

През ранните стадии хроничните хемороиди могат да се лекуват с помощта на амбулаторните методи на хирургично лечение. Най-разпространените са:

- Лигирането с латексни пръстени, при което се използва специален апарат лигатор (цилиндър с латексен пръстен). С помощта на автоматична вакуумна помпа хемороидният възел се издърпва в лигатора и в неговата основа се поставя латексен пръстен, който издърпва тъканите на възела и съдовете и предизвиква тяхната некроза. След 7-10 дни възелът изчезва. Процедурата се понася добре от пациентите, а усещанията за болка са умерени.

- Склеротерапия, при която с помощта на специална спринцовка с дълга извита игла се въвежда склерозиращ препарат в центъра на хемороидния възел. Намаляването на притока на кръв способства за уплътняването на възела и за неговото умиране. След процедурата са възможни усещания за болка, които се премахват с традиционните аналгетици.

- Инфрачервена фотокоагулация, при която лазерът способства за механичното възпрепятстване на притока на кръв и за некроза на възела. Процедурата продължава 10-15 минути.

Според специалистите, основното достойнство на амбулаторните методи е малката инвазивност. Те не предизвикват силни болки и се провеждат без анестезия. Но тяхното действие обикновено продължава само 1-5 години и след този период хемороидите могат да с появят отново. Най-ефективно е лигирането, което помага на 90% от страдащите от хемороиди. Но при заболявания от 3 и 4 степен всички тези методи са безполезни.

Само хирургичната намеса (хемороидодектомия) е способна да избави радикално хората, страдащи от хемороиди. При нея се отстранява не само възелът, но и кръвоносните съдове, които го...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.