zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова ваксина показва висока ефективност срещу всички грипни вируси



Нова ваксина показва висока ефективност срещу всички грипни вируси

7 януари 2008, actualno.com

Ваксина, създадена от фирмата "Акамбис" в Кеймбридж (Великобритания), може да даде защита срещу всички щамове на грипния вирус A, който причинява пандемии, съобщи в. "Таймс", като цитира резултати от първите изпитания върху хора.

За разлика от съществуващите ваксини, ваксината Acam-flu-A не трябва всяка година да бъде преформулирана, за да съответства на разпространените в момента грипни щамове.

Тя може да се складира и използва директно при поява на пандемичен щам. Друго удобство на новата ваксина е, че не е нужно да бъде култивирана върху оплодени кокоши яйцеклетки, а може да се произвежда от клетъчна култури. Резултатите от изпитанията върху хора са показали, че ваксината е безопасна и предизвиква имунен отговор срещу малък протеин (пептид), означен като M2e.

Той се намира върху повърхността всички А-щамове на грипния вирус. Ваксината е дала добри резултати и при опити с порове, изложени на висока доза от щама H5N1 на вируса на птичия грип. Всички неваксинирани порове са умрели, но 70% от ваксинираните са оцелели.

Според Майкъл Уотсън, изпълнителен вицепрезидент на "Акамбис", ще са нужни и други изследвания, но при непосредствена заплаха от грипна пандемия ваксината може да се пусне на пазара до три години, а без такава заплаха - до пет години.

Тя може да бъде използвана по няколко различни начина: като нормална ваксина срещу всички А-щамове на грипния вирус, за да предпазва от сезонния грип; може да бъде прилагана и с добавка на ваксина срещу B-щамове. Ако щам на вируса на птичия грип като H5N1 се превърне в пандемичен, ваксината веднага може да се извади от съхранение и да се използва. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.