zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лъженаука ли е хомеопатиятаЛъженаука ли е хомеопатията

Мненията за и против алтернативния метод са все така крайно противоположни.

здраве.bg

Хомеопатията всъщност е лъженаука, ефектът от която в процеса на лечението е същия като от приемането на плацебо, твърди Бен Голдеркър, автор на статия, публикувана в новия брой на престижното в научните среди списание Lancet.

Според автора, който привежда данни от 5 сериозни изследвания по отношение на хомеопатията, този най-популярен сред всички съвременни методи на алтернативна медицина води до “неочаквани странични резултати”. И те се свеждат до едно: ”не са открити значителни предимства в сравнение с плацебото”.

Авторът изказва и силно безпокойство от нарастването на популярността на този метод във Великобритания, а и по света. Още през миналата година няколко университета в Обединеното кралство започнаха да издават дипломи за бакалавър в областта на “алтернативната медицина” и на първо място по хомеопатия.

“Производството на хомеопатични средства е огромна индустрия, бизнес който носи голяма печалба”, пише Дейвид Колхун, професор по фармакология от Лондонския университетски колеж в мартенския брой на списание Nature от тази година. “И затова няма нищо удивително в това, че много хора са заинтересовани хомеопатията да получи статус, потвърден с университетски дипломи”.

Доста разгорещена полемика се води и в Италия след публикуването на документ на фармакологичната компания Sif, в който на рязка критика са подложени акупунктурата, хомеопатията, фитотерапията и традиционната китайска медицина.

Според Акиле Капути, президент на Sif, здравеопазването от цял свят страда от икономически трудности и затова “не е разбираемо защо някои държави решават да заплащат методи на лечение, които на носят никаква полза или допускат тяхното съществуване в медицинската практика”.

Френската хомеопатична фармацевтична компания Laboratoires Boiron е едно от най-големите предприятия, които защитават ползата от хомеопатията. Според мнението...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.