zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спокойната обстановка в семейството забавя половото съзряване на момичетата



Спокойната обстановка в семейството забавя половото съзряване на момичетата

20 ноември 2007, здраве.bg

Момичетата, които се възпитават в спокойна семейна обстановка, като правило започват по-късно процеса на полово съзряване в сравнение със своите приятелки, които живеят в напрегната атмосфера или са деца на разделени родители. Това показват резултатите от изследване, проведено от учени от университета на Аризона.

Изследователите отбелязват, че на процеса на половото съзряване влияят не само отношенията в семейството или нивото на напрежение в домашната обстановка, но и наследствеността. Първите признаци на половото съзряване при момичетата, чиито майки са “закъснели” с този процес, също се регистрират по-късно.
Това се отнася и за момичетата с по-нисък индекс на телесна маса.

Според медиците, първите признаци на половото съзряване се наблюдават при момичетата, които вече са навършили 10 години, но някои наблюдения показват, че все повече момичета навлизат в този период на 8 и дори на 6-годишна възраст, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.