zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заболяванията на венците повишават риска от инфаркт



Заболяванията на венците повишават риска от инфаркт

здраве.bg

Болните, страдащи от тежка форма на пародонтит, са с висок риск от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, твърдят американски биохимици от американския Virginia Commonwealth University. Причината за това според тях е високото ниво на липиди, което способства за образуването на съдови тромби в кръвта на болните от пародонтит.

Запушването на съдовете с тромби е непосредствената причина за инфаркт и повечето случаи на инсулт. Основата за образуването на тромба най-често е холестеролната капсула, която се образува върху стената на съда при повишено ниво на холестерол в кръвта.

Липопротеините, съдържащи се в организма се състоят от липиди (мазнини) и белтъчини, но те са различават по своята плътност. Съдържанието на отделните фракции липопротеини варира при хората и зависи от много външни (в частност храненето) и вътрешни фактори. Голямо значение за развитието на сърдечно-съдови заболявания имат липопротеините с ниска (ЛПНП) и с висока плътност (ЛПВП).

Високото ниво на холестерол в състава на ЛПНП повишава вероятността от съдови заболявания, докато високото съдържание на холестерол в ЛПВП намалява този риск. Този факт може да се обясни с това, че холестеролът в състава на ЛПВП се извежда по-ефективно от организма.

В проведеното от американските учени изследване са участвали равен брой пациенти, страдащи от бързо развиващ се пародонтит и хора със здрави венци. На всички участници е бил направен кръвен анализ, за да се определят фракциите на липопротеините.

Получените резултати показват, че в кръвта на болните от пародонтоза преобладават т.нар. “лоши” липопротеини – предимно ЛПНП и при тези пациенти рискът от инфаркт или друго сериозно съдово заболяване е значително по-голям.

Резултатите от изследването са публикувани в новия брой на Journal of Lipid Research.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.