zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сезоните влияят на кръвното наляганеСезоните влияят на кръвното налягане

Високото кръвно се контролира най-трудно през зимата, твърдят специалисти

здраве.bg

Много важно е проблемите с кръвното налягане да се третират адекватно през цялата година, т.е. да се вземат мерки съобразно промените в него през всеки един сезон. По този начин се избягва особено повишаването на риска за здравето през студените месеци, когато хипертониците са по-уязвими, показват резултатите от мащабно петгодишно изследване.

“Обяснението изглежда доста просто”, твърдят учените от Американската асоциация за изследвания на сърцето (American Heart Association), “Хората натрупват тегло през зимата и свалят килограми през лятото. През летните месеци се движим повече отколкото през студените”.

Друго възможно обяснение според специалистите е, че през зимата човек е склонен да употребява повече по-солени храни, а както е известно солта е пряко свързана с нивото на кръвното налягане.

Любопитно заключение от изследването е, че климатът не е от значение при тази тенденция – данните и от райони като Аляска и от тези от Флорида показват едно и също – кръвното налягане се повишава през зимата и спада през лятото. Разбира се, при хората, които нямат проблеми с него, тези разлики са незначителни и не се усещат, но все пак са налице.

“Кръвното налягане при хората по принцип се променя – дори минута за минута”, предупреждава проф. Браян Уилиамс от Blood Pressure Association. “Трябва винаги да сме готови за повече внимание към кръвното особено през зимните месеци”.

Нивата на кръвното налягане се определят от комплекс фактори, като сред тях несъмнено са и студеното време (което свива кръвоносните съдове) и влиянието на климата върху начина на живот (най-вече количеството движение).

“По принцип повечето лекари са консервативни по отношение на кръвното налягане на своите пациенти и мерките за неговото вкарване в нормалните граници. Затова и рискът човек да бъде лекуван по-драстично от нужното...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.