zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Забързаният темп на живот предполага по-висока температура при боледуванеЗабързаният темп на живот предполага по-висока температура при боледуване

7 ноември 2007, здраве.bg

Имунитетът не е единственият инструмент на организма да се бори с инфекциите.
Въпреки наличието на специални имунни механизми за борба с бактериалните и вирусните възбудители на инфекции всички бозайници имат и други методи за защита. Това са отказът от храна, агресивно поведение и повишаване на температурата на тялото.

Ако промяната в начина на живот икономисва енергията, то повишаването на температурата на тялото с 1 градус по Целзий ускорява обмяната на веществата с около 10% и така засилва защитните свойства на организма. При много заболявания организмът сам повишава своята температура, за да се бори по-успешно с инфекцията.

Увеличаването на температурата способства за по-бързото извеждане на бактериални токсини от организма. “Бързоживеещите” видове могат дори да пожертват заради това увреждането на собствените си клетки и тъкани, а “бавните” видове разчитат на имунната система, която отговаря за изхвърлянето на антителата само през първите 4-5 денонощия, показва изследването на учени от Университета на Южна Флорида, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.