zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите могат да се борят и с мазнините



Антиоксидантите могат да се борят и с мазнините

Флавоноидите и фенолите намаляват наслоенията в мастните клетки, сочи изследване.

здраве.bg

Ползите от антиоксидантите, които се съдържат в много плодове, зеленчуци, ядки, чая и виното се включват в обмена на мастните клетки, като намаляват наслагването на мазнини в тях. “По този начин те възпрепятстват не само затлъстяването, но съответно предпазват и сърцето”, твърдят тайвански учени.

Тяхното ново изследване показва, че антиоксидантите не убиват мастните клетки и не намаляват техния брой, а ги заставят да произвеждат по-малко триглицериди, които са опасни за сърцето, като контролират нивото на ензима, който участва пряко в тяхното производство.

“Този ензим се редуцира от кумариновата киселина и рутина (вид флавоноиди)”, посочват учените, цитирани от Journal of Agricultural and Food Chemistry.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.