zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промени в кръвното, типични за есента



Промени в кръвното, типични за есента

здраве.bg

През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане – при някои те са свързани с неговото покачване, при някои – тенденцията е обратна.

Важно е да се знае, че подобни тенденции съществуват при хората през цялата година, но през някои периоди промените са най-осезаеми.

5 основни причини за хипертонията
За повишено се смята налягането по-високо от 130/80 мм рт. ст. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождащи се от скокове в налягането. Тази хипертония се нарича симптоматична.
Основни причини за повишеното налягане са:

1. Нарушение на тонуса на кръвоносните съдове
Трябва да се направи кръвен анализ, биохимичен анализ, изследване на урината, електрокардиограма, при необходимост - рентген на гърдите и изследване на вътрешните органи.
Ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем са нарича “обикновена” хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас следва да прецени вашият личен лекар или специалист-кардиолог.

2. Проблеми с бъбреците
Почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване (пиелонефрет или камъни в бъбреците). Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения
Ако при кръвните изследвания се установи ниско съдържание на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на хормона алдостерон.
Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома – доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

4. Махмурлукът
Повишеното налягане...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.