zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Токсичният шок, свързан с употребата на тампони, се причинява от бактерия



16 януари 2006, здраве.bg

Производители на тампони започнаха изследвания за изясняване на причините, поради които някои от жените, използващи техните продукти, получават т.нар. токсичен шок.
Всяка година само в САЩ няколко хиляди жени, които редовно използват тампони, получават при употребата им токсичен шок. Неговите признаци са треска, повръщане, а при 5% изходът е фатален – черният дроб престава да функционира.
Болестта е причинена от повишаване в кръвта на токсина TSST-1. Той се “изработва” от бактерията Staphylococcus aureus, която обикновено (когато обитава анаеробната среда на влагалището) е безопасна. В момента на проникване на въздуха, съдържащ се в тампона обаче бактерията се активизира в неговата среда и започва да произвежда токсина.
Защо този токсин въздейства само на около 1% от жените, използващи тампони? Вероятно защото само някои от тях имат генетична възприемчивост към токсина, смятат учени от Университета в Мемфис.
На среща на Американската асоциация на микробиолозите в Чикаго бяха съобщени резултати от изследване на жени, поразени от токсина. Кръвта и секрета, взети от влагалището на 19 жени с нормален месечен цикъл, показали, че организмът им изпитва недостиг от антитела, способни да блокират токсина TSST-1.
Само у 2 от 19-те жени такива антитела били изработени, но след като се оправили от шока. 35 от 39 здрави жени от контролната група са имали високи нива на ефективни антитела, блокиращи токсина.
Според Филип Тирно, микробиолог от Нюйорксия университет, който пръв е разкрил връзката между тампоните и токсичния шок, “основната причина, поради която повечето от пациентките не развиват антитела, се състои във факта, че самият токсин предотвратява тяхното образуване в организма”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.