zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременният начин на хранене често провокира душевни заболявания



16 януари 2006, здраве.bg

Продуктите, които съвременният човек най-често слага на масата си, вероятно имат ключова роля за бума на душевните заболявания през последните 50 г., смятат британски учени, цитирани от geneticsafety.org
Техонологиите, чрез които се произвежда голяма част от храната в днешно време, значително са се променили за половин век. Хората като правило ядат много по-малко свежа храна, а това, което консумират често съдържа много захар и мазнини. “Това води до депресии и проблеми с паметта” казва д-р Андрю Макалък, ръководител на Фонда за психично здраве във Великобритания.
Индустриализацията на селското стопанство е довела до повсеместно използване на пестициди и е променила състава на храните, както от растителен, така и от животински произход. Например за последните 30 г. пилетата достигат нормираното си тегло два пъти по-бързо, а мазнините в тях са се увеличили от 2% на 22%.
“Заедно с това рязко се е променил и баланса на омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, особено важни за функционирането на мозъка”, казват още учените.
Тези промени не могат да не доведат до промени във физиологията на хората – от “обикновена” депресия до случаи на шизофрения и болестта на Алцхаймер.
У децата тези изменения най-често предизвикват т.нар. синдром на хиперактивност и неспособност да се съсредоточават.
Според учените от Фонда, промяна в привичния за съвременния човек начин на хранене може да бъде по-ефективно лекарство, отколкото силните психотропни вещества. Затова и специалистите имат намерение да продължат изследванията си.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.