zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неочакваното главоболие



Неочакваното главоболие

Защо понякога толкова изненадващо и като че отникъде ни боли глава.

здраве.bg

Понякога най-неочаквано и като че нелогично главоболието се появява без причина. Някои последни наблюдения показват, че това в някои случаи се дължи на самите обезболяващи лекарства - колкото повече лекарства срещу главоболие приема човек, толкова по-голяма е вероятността от появата на нови пристъпи на болката.

Масажът на шията и раменете, владеенето на методиката на релаксация, йогата, дихателните упражнения и медитацията са алтернатива на медикаментите.

Главоболие могат да предизвикат също противозачатъчните средства и таблетките, които нормализират сърдечно-съдовата система.

Лекарствата не са единствената необичайна причина за главоболие. Болката може да се появи и по време на секс. Това главоболие дори носи наименованието “главоболие при оргазъм”.

Доказано е, че мъжете страдат от него 3 пъти по-често в сравнение с жените и това се дължи на повишеното кръвно налягане като повишен риск от ранна атеросклероза на съдовете на главния мозък. По време на секса налягането се повишава, съдовете се разширяват, а пулсът става по-бърз. Кръвта буквално приижда в главата.

Ако установите, че подобен проблем е налице, можете да потърсите помощ от невролог или да пробвате средствата на народната медицина, която преди секс препоръчва магданоза, силния чай или един грейпфрут.

Понякога храната също може да бъде причина за неочаквано главоболие. Ако например през деня сте се хранили само с шоколад и сте пили кафе през два часа, главоболието няма да ви се размине. Оцетът, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, ананасът, авокадото и сливите съдържат значителни количества тирамин -вещество, което може да предизвика силна пулсираща болка.
Някои добаки, използвани често в съвременните храни също провокират главоболието – например натриевият глутамат.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.