zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Родилните петна – трябва ли да ги премахваме и кога



Родилните петна – трябва ли да ги премахваме и кога

здраве.bg

Много хора имат по тялото си тъмно-вишневи петна по рождение, които са с най-различни размери. Освен чисто естетически проблем, при определени обстоятелства те могат да представляват и потенциална опасност за здравето. Трябва ли да се избавим от тях и кога?

Петната по рождение се наричат хемангиоми. Този вроден дефект се образува при формирането на съдовата тъкан през 3-4 месец от бременността, най-често когато при майката има някакви здравословно проблеми.

Малките хемангиоми могат да изчезнат сами – в повечето случаи до 15- годишна възраст и затова не трябва да се бърза с тяхното отстраняване. Трябва да се лекуват само онези, които доказано представляват опасност за здравето на детето.
Показатели за отстраняването на хемангиомите са кавернозност (наподобята пчелна пита), възпаление или разположение на място, където постоянно се травмират или предизвикват кръвотечение.

Бенките могат да се отстранят с помощта на различни методи: лазерен, крио – химиодеструктивен и хирургичен (ако бенката е много голяма).
След внимателната диагностика лекарят сам ще вземе решение кой метод е най-подходящ за случая.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.