zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Противозачатъчните таблетки намаляват риска от рак



Противозачатъчните таблетки намаляват риска от рак

Всяка година около 100 милиона жени по целия свят приемат противозачатъчни средства.

Това важи само ако те са приемани по-малко от 8 години, показва изследване.

здраве.bg

Приемането на орални противозачатъчни средства намалява заплахата от възникването на рак, показват резултатите от изследването на британски специалисти.

Групата изследователи от Университета на Абърдийн (University of Aberdeen) са обобщили данните, постъпили от 1400 лекуващи лекари, чиито пациентки са приемали противозачатъчни, а след това са го сравнили с показателите на над 46 000 жени (на средна възраст 29 години с постоянен партньор).

“Този извод може да успокои милиони жени, които са приемали такива средства преди 30-40 години и сега са на възраст, когато рискът от рак е твърде висок”, твърдят учените.

Изследването показва, че за жените, приемали противозачатъчни таблетки в продължение на 8 години или по-малко, рискът да развият някаква разновидност на рак е с 12% по-малък от средното по статистика. Но при тези, които са ги приемали повече от 8 години, заплахата от неизлечимото заболяване е с 22% по-голяма.

Оралните противозачатъчни средства най-силно намаляват риска от заболяване от рак на червата, правото черво, матката и яйчниците, показва изследването. Не е установено влиянието на кратковременното приемане на препаратите върху рака на гърдата.

Мария Лидбитър от британската организация Breast Cancer Care смята, че “резултатите от това изследване ще зарадват хиляди жени във Великобритания, които са използвали или използват в настоящия момент орални контрацептиви”.

Публикуваните в British Medical Journal данни свидетелстват, че противозачатъчните таблетки намаляват риска от възникването на различни видове рак при повечето жени.
Жените, приемали противозачатъчни препарати повече от 8 години (25% от участничките в изследването) са изключение. Сред тях рискът от раково заболяване е по-висок.

Всяка година около 100 милиона жени по целия свят приемат противозачатъчни...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.