zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът не е по-малко полезен от чаша червено вино



Шоколадът не е по-малко полезен от чаша червено вино

Предпочитайте тъмния шоколад с по-малко захар, препоръчват диетолозите.

здраве.bg

Преди векове шоколадът е бил смятан за иделното лекарство при някои състояния. Средновековните лекари са го препоръчвали за успокояване на стомаха и сърцето, за подобряване на храносмилането. С шоколад са били лекувани туберкулоза, анемия, подагра, използвали са го за понижаване на температурата.

И днес много специалисти препоръчват да не се пие кафе, а да се яде шоколад, но само тъмен. По тяхното мнение шоколадът е по-полезен за сърцето, отколкото червеното вино, чая или ябълките, защото намалява риска от образуването на тромби и подобрява показателите на кръвното налягане.

“40 грама тъмен шоколад са равни по полза на чаша червено вино”, твърдят специалисти от Университета на Калифорния в Лос Анжелис, цитирани от Ройтерс.

“Ако изберете правилния шоколад – тъмен, с по-малко захар, и го употребявате редовно – поне 3-4 пъти седмично, това значително би намалило концентрацията в организма на веществата, които водят до “слепване” на кръвните клетки, т.е. ще спадне риска от образуване на тромби и стесняване или запушване на кръвоносните съдове”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.