zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът не е по-малко полезен от чаша червено вино



Шоколадът не е по-малко полезен от чаша червено вино

Предпочитайте тъмния шоколад с по-малко захар, препоръчват диетолозите.

здраве.bg

Преди векове шоколадът е бил смятан за иделното лекарство при някои състояния. Средновековните лекари са го препоръчвали за успокояване на стомаха и сърцето, за подобряване на храносмилането. С шоколад са били лекувани туберкулоза, анемия, подагра, използвали са го за понижаване на температурата.

И днес много специалисти препоръчват да не се пие кафе, а да се яде шоколад, но само тъмен. По тяхното мнение шоколадът е по-полезен за сърцето, отколкото червеното вино, чая или ябълките, защото намалява риска от образуването на тромби и подобрява показателите на кръвното налягане.

“40 грама тъмен шоколад са равни по полза на чаша червено вино”, твърдят специалисти от Университета на Калифорния в Лос Анжелис, цитирани от Ройтерс.

“Ако изберете правилния шоколад – тъмен, с по-малко захар, и го употребявате редовно – поне 3-4 пъти седмично, това значително би намалило концентрацията в организма на веществата, които водят до “слепване” на кръвните клетки, т.е. ще спадне риска от образуване на тромби и стесняване или запушване на кръвоносните съдове”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.