zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 мита за депресията и нейното лечение



7 мита за депресията и нейното лечение

здраве.bg

... повечето такива медикаменти се отпускат по специален режим и ролята на психиатрите при избор на най-подходящия препарат е особено важна.

Понякога антидепресантите предизвикват главоболие, виене на свят, потене, сърцебиене, повишена чувствителност към светлина, изгубване на сексуалното желание, сънливост, намаляване или увеличаване на апетита.

5 мит: Антидепресантите предизвикват зависимост.

Тук дори няма какво да се каже. Нито по-старите, нито съвременните “меки” антидепресанти предизвикват физиологическа зависимост. Ако зависимост все пак възникне, тя ще е на психологическа основа.

6 мит: Можеш сам да си предпишеш антидепресанти.

Такъв тип медикаменти не се продават без рецепта и това съвсем не е случайно – самолечението може да има много сериозни последици. Антидепресантите са силно действащи лекарства, които лекарят подбира индивидуално. Това особено се отнася до тяхното дозиране.

7 мит: Прекратяването на приемането на антидепресанти може да стане във всеки момент.

Често, при подобряване на симптомите на депресията или уморен от страничните ефекти, пациентът прекъсва курса на лечение. Това категорично не трябва да се случва! Лекарят не само трябва да изписва антидепресантите, но и периодично трябва да наблюдава пациента по време на тяхното приемане.

Обикновено първоначално се изписват малки дози, после (при нужда) постепенно те се увеличават, а след това отново се намаляват до пълно спиране на лекарството. Ако лечението се прекрати в самия му пик, депресията може да се възстанови и то в още по-лош вид. Възможни са и други странични ефекти като гадене и повръщане, невъзможност за концентрация на вниманието, виене на свят.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.