zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето води и до загуба на мускулна маса



Пушенето води и до загуба на мускулна маса

12 юли 2007, здраве.bg

Тютюнопушенето води не само до увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, но и до значителна загуба на мускулна маса особено с напредването на възрастта.
Тази загуба на мускулен обем и като следствие на сили води до по-бързо намаляване на общата физическа активност, показват резултатите от изследване, публикувани в новия брой на American Journal of Physiology.
В изследването са взели участие пациенти-доброволци на възраст 60 години. Те са били обединени в обща група според техните еднакви условия на живот и навици: всички те са приемали еднакво количество алкохол и са водели приблизително еднакъв начин на живот. Половина от групата е била представена от пушачи, които са пушили минимум 20 години по 20 цигари дневно, а останалата част – от непушачи.
За оценка на интензивността на обмена на мускулната тъкан на всички участници е бил използван интравенозен препарат, съдържащ белязана аминокиселина, която е навлизала в структурата на синтезираната белтъчина. Преди и след инфузията на всички участници са били взети образци от мускулната тъкан. Скоростта на синтез на белтъчината и мускулите е била пропорционална на общата мускулна маса.
Според получените данни се оказва, че в мускулите на пушачите синтезът на белтъчината е бил съществено по-бавен, отколкото в мускулите на непушачите.
Освен това, в мускулите на първите е била открита по-висока концентрация на вещества, които сами по себе си забавят растежа на мускулната маса.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.