zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата може да се окаже генетично обусловена



Самотата може да се окаже генетично обусловена

Ройтерс

Това е извод от ново научно изследване, в което се изказва предположението, че 48 % от самотността сред хората, е резултат от гените. Останалите причини се коренят в обстоятелствата в живота, като например напускане на дома или загуба на близък, пише чикагският вестник Sun-Times.
Изследователи от Холандия и Университета в Чикаго са изследвали 8387 млади хора от Холандския регистър на близнаците. Еднояйчни и двуяйчни близнаци и техните семейства са отговаряли на въпросници всеки две или три години. Близнаците са били питани дали са съгласни с изявления като: “Чувствам се самотен/самотна”, “Харесва ми да съм сам/сама”, “Никой не ме обича” и “Не полагам никакви усилия да съм с други хора”.
35 % от мъжете и 50 % от жените са дали отговор, че изпитват от умерено до изключително силно чувство на самота, като изследователите са установили по-малка разлика в оценката за самотата сред еднояйчните близнаци.
Вероятно има повече от един ген на самотата, въпреки че такъв ген все още не е идентифициран, казва психологът от Чикагския университет Джон Касиопо, съавтор на изследването, публикувано в списание Behavior Genetics.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.