zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

35% от случаите на рак са пряко свързани с храната



35% от случаите на рак са пряко свързани с храната

Употребата на колбаси поред изследването увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%.

здраве.bg

Чипсовете, пържените картофи и някои видове пуканки буквално са вредни за здравето, заявиха шведски учени в свой доклад на проведеното наскоро извънредно заседание на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

Тези продукти в резултат на високата им термична обработка изработват вещество – акриламид, което специалистите все по-често свързват с развитието на рак при хората.

Учени от Университета “Кембридж” също са провели много изследвания на тази тема. Техните резултати показват, че 35% от случаите на рак са пряко свързани с храната: “Употребата на бекон, шунка, кренвирши и други колбаси увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%. Рискът се увеличава и от недостига на целулоза в храната, в която преобладават рафинирани продукти”, съобщават те за ВВС.

Разбира се, качествени продукти в магазините има предостатъчно. Но човек избира на първо място заради цената, а не заради ползата за здравето, констатират британските учени.

Диетолозите не препоръчват пълен отказ от месото – то просто трябва да се сведе до минимум (1-2 пъти седмично). Месните продукти много по-често са вредни, защото съдържат добавки, за които потребителят въобще не подозира.

Някои изследователи твърдят, че в днешно време рибата е честа причина за твърде големия брой хранителни натравяния, но не заради качествата й като храна, а заради способността на морските обитатели да натрупват в себе си голямо количество опасни токсични вещества.
Според статистиката най-чиста е уловената в северните ширини риба. Не трябва да се забравя и че тя е богата на фосфор и други полезни вещества. Затова диетолозите продължават да препоръчват нейното присъствие на трапезата поне веднъж седмично.

Екологични чистите плодове и зеленчуци си остават най-добрата храна. Но те се намират все по-трудно. Съдържанието на нитрати в зеленчуците зависи от сорта, условията на отглеждане, състава на почвата и други фактори в това число използваните при отглеждането им азотни торове.

Опасността от...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.