zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жаждата невинаги се дължи само на горещото време



Жаждата невинаги се дължи само на горещото време

Вслушайте се в себе си, за да избегнете по-сериозни неприятности.

здраве.bg

В горещото време повечето хора често изпитват чувство за жажда. Понякога подобни усещания възникват и без видими причини. Именно тогава те изискват голямо внимание.

С какво е свързано постоянното желание да се пият течности?

Ако усещате жажда, съпроводена със сухота на лигавицата на устата, кожата губи своята еластичност или чертите на лицето се изострят, това е най-често показател за “обикновено” обезводняване на организма.

Понякога жаждата може да възникне след травма на главния мозък, което води до нарушение в производството на хормони, регулиращи диурезата. Своевременната консултация с невроендокринолог ще ви помогне да разрешите такъв проблем.

Жаждата е характерна и при захарния диабет. Тази симптоматика изчезва при изравняване на показателите на кръвната захар с адекватна доза инсулин или други препарати, които намаляват захарта.

При заболяване на бъбреците също може да се появи жажда, защото поразената тъкан на бъбреците не е способна адекватно да изпълнява функциите по задържането на водата. Преди всичко тази жажда се съпровожда с развитие на бъбречна недостатъчност и затова трябва незабавно да се обърнете към специалист и да проведете необходимата терапия.

Освен това жаждата може да съпровожда приемането на някои лекарствени препарати, но ако е така, подобен симптом следва да е отбелязан в листовката, съпровождаща задължително медикамента. Повече информация следва да потърсите от личния си лекар.

Важно! Специалистите препоръчват, независимо от заобикалящата ни температура, да изпиваме не по-малко от 1,5-2 л вода дневно. При по-горещо време това количество следва да се увеличи според личните ви нужди.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.