zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смятате, че имате нужда от сироп против кашлица?



Внимавайте какво купувате, съветват специалисти.

здраве.bg

Американската асоциация на пулмолозите даде гласност на отдавна известна на лекарското съсловие тайна: подтискащите кашлицата лекарствени вещества не действат. Така специалистите предизвикаха съмнение за харчените всяка година милиарди за лечение на един от най-неприятните симптоми при настинка – кашлицата, съобщи ABC News.

“Това е известно от доста време” – казва д-р Ричард Ървин, председател на комисия за изследване на кашлицата към асоциацията, който е ревизирал отново всички съществуващи изследвания и по негова преценка е “настъпило времето населението също да бъде информирано”.

На страдащите от остра кашлица при настинка специалистите препоръчват да не употребяват продукти, съдържащи веществата декстрометорфан и кодеин, защото те няма да донесат никакъв положителен ефект.

Същото важи и за вещества, които традиционно се употребяват в препарати с откашлично действие.
За веществата с откашлично действие няма категорични доказателства за терапевтичния им ефект, казват изследователите. По отношение на споменатите супресанти - декстрометорфан и кодеин – специалистите твърдят, че “ефикасността им е ограничена”, както и че употребата им е съпътствана с други проблеми като токсичност и ефект на привикване, за който официално предупреждават и от Световната здравна организация.

Според експертите изборът на сироп против кашлица трябва да е особено внимателен – особено заради факта, че най-често тази форма се употребява при деца.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.