zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ниското ниво на тестостерон e съществен рисков фактор при мъжете



Ниското ниво на тестостерон e съществен рисков фактор при мъжете

18 юни 2007, здраве.bg

Ниското ниво на тестостерон при мъжете над 50 години може да бъде рисков фактор за преждевременна смърт, показват резултатите от изследване на американски учени.
В него са участвали 800 мъже на възраст от 50 до 91 години. Специалистите са установили, че мъжете с най-ниско ниво на мъжкия полов хормон, имат с 33% по-висока вероятност да умрат през следващите 18 години, отколкото тези, при които е регистрирано най-високо ниво на хормона.
Според експертите, активният живот може да помогне на мъжете да запазят постоянното ниво на тестостерон. Те не препоръчват приемането на биологично активни добавки, които обещават повишаване на нивото на хормона.
С възрастта нивото на тестостерон намалява абсолютно при всички, но това става в различни диапазони.
Около 29% от участвалите в изследването мъже са имали ниско ниво на тестостерон. Голямата вероятност за тяхната смърт не трябва да се обяснява основно с пушенето, употребата на алкохол или нивото на предшестващи заболявания като диабет или заболявания на сърцето, твърдят специалистите, цитирани от Annals of Internal Medicine.
Но според тях, мъжете с ниско ниво на тестостерон имат три пъти повече рискови фактори за появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания: високо ниво на холестерол, хипертензия и високо ниво на захар в кръвта.
Според Гайл Лахлин от Университета на Калифорния в Сан Диего, където е извършено изследването, ниското ниво на тестостерон е съществен рисков фактор, който предизвиква намаляване на продължителността на живот. Но това не означава, че е вреден самият недостиг на тестостерон – причината е начинът на живот: “Нивото на половия мъжки хормон е пряко свързано с начина на живот и намалявайки теглото, мъжът може да повиши както нивото на хормона, така и шансовете си за по-продължителен живот”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.