zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Само 4% от жените у нас ползват контрацептиви



Само 4% от жените у нас ползват контрацептиви

Оралните контрацептиви намаляват с пъти риска от заболявания на репродуктивната женска система.

Сред тях все още битуват остарели разбирания, показва изследване.

13 юни 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Едва 4 на сто от българките използват орални контрацептиви, което е изключително нисък процент сравнено с други страни от ЕС.
26% от жените в Швеция се доверяват на хапчетата срещу забременяване, 40 на сто са те в Германия, 30% - в Англия и 60% са в Холандия.
Това съобщи д-р Георги Коларов от медицински център "Майчин дом", който представи данните от национално представително проучване за употребата на орални контрацептиви, извършено от агенция "Прагматика".
Изследването е направено през 2006 г., обхваща около 800 жени на възраст от 18 до 40 години в цялата страна и над 200 гинеколози.
Оралните контрацептиви намаляват с пъти риска от заболявания на репродуктивната женска система, обясни д-р Елиян Рачев от Българското дружество по акушерство и гинекология.
След 4-годишна употреба е доказано, че рискът от рак на маточната лигавица намалява с 60 на сто, а след едногодишно - с 20%. 10 пъти се намалява рискът от образуване на кисти на яйчниците с употребата на хапчета.
Абортите в България са годишно около 67 000 и голяма част от тях могат да бъдат избегнати, ако повече жени ползват хапчета против забременяване, обясни д-р Рачев.
Две са основните причини за изписване на този вид медикаменти. 41 на сто от случаите са за лечение, а 49% - за предпазване от забременяване.
Трябва да се повиши информираността относно използване на оралните контрацептиви, тъй като изследването показва, че 33% от запитаните са посочили, че за пръв път са ги използвали на възраст от 13 до 19 години, обясни д-р Коларов.
53% са посочили, че за пръв път са ползвали хапчета на възраст от 20 до 26 години.
Близо 50 на сто смятат, че оралните контрацептиви нямат отрицателни ефекти, а 29% са посочили като негативен ефект от употребата им, че има повишаване на теглото.
Д-р Коларов обясни, че все още на пазара има по-стари медикаменти, които имат този отрицателен ефект. Той припомни, че са минали близо 50 години от първата поява на хапчета срещу забременяване и препоръча да се ползват...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    секс и здраве    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.