zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип може би не се разпространява най-вече чрез прелетните птици



Според учени вирусът H5N1 е по-вероятно да се разпространява масово чрез самолетите, отколкото чрез мигриращи птици.

9 януари 2006, здраве.bg

Засега учените не могат да проследят връзката, чрез която вирусът на птичия грип, стига от едно място на друго, съобщи ABC News.
Да, налице са данни, че роля при прехвърлянето имат прелетните диви птици. Това на пръв поглед изглежда и най-вероятно. Но въпреки многото наблюдения такава връзка засега не е налице – поне не в количества, за да може да се определи като основен начин за “преместване” на грипа от място на място.
Все по-често се разглежда вероятността заболяването да “мигрира” чрез доставките на домашни птици в различните части на страните и между тях.
Ако проучването в тази посока потвърди хипотезата, несъмнено усилията ще трябва да се хвърлят най-вече върху контрола на птицефермите и местата, където се продават домашни птици.
Според американски и европейски експерти, вариантът домашните птици да са основен фактор при пренасянето на H5N1 е все по-вероятен. Дори само заради това, че при дивите птици не е наблюдавано такова масово заразяване и измиране.
През лятото и есента на 2005 г. преобладаваше мнението, че мигриращите в зависимост от годишните сезони диви птици са ключовата връзка между различните отдалечени огнища на птичи грип. Все по-често сега обаче натежава другата хипотеза.
Доводи против първата са няколко факта.
Ако теорията за ролята на дивите птици при разпространението на птичия грип беше вярна, освен районите на Русия и някои части на източна Европа, досега вирусът трябваше да е засегнал и страните от западната й част, както и делтата на Нил – оттам минават основните пътища на почти всички прелетни птици от Азия към Африка.
Отново ако тази теория беше вярна, досега Аляска, която е основна “спирка” на дивите птици мигриращи от Азия към Северна и Южна Америка, би следвало да е един от най-силно засегнатите региони, а там не е регистриран нито един случай въпреки старателните наблюдения.
Друга логична причина за все по-честите призиви да се обръща внимание най-вече на пренасянето на домашни птици е и фактът, че хората не могат да направят...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.