zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омега-3 и аминокиселините намаляват риска от диабет



Омега-3 и аминокиселините намаляват риска от диабет

Урбанизацията е основна причина за увеличаване на заболяването, показват резултатите от 10-годишно изследване.



Рибата е типичния пример за храна, богата на омега-3 ненаситени мастни киселини. И това се отнася за почти всички видове риба. Дори змиорката, традиционен елемент от кухнята на маорите, може да помогне в борбата с диабета. Според изследователката Мари Бентъп, съдържащите се в змиорката и другата традиционна за маорите рибна храна омега-3 и аминокиселини могат да възпрепятстват развитието на диабет от втори тип (стадий, изискващ инсулинови инжекции).

В хода на изследването, продължило 10 години, са били наблюдавани две групи хора, болни от диабет. От групата, придържала се към западната кухня, 7 от 10 болни са починали преди навършването на 70 години. В групата, придържала се към традиционната храна за региона не е била регистрирана смъртност, а двама от болните са отпразнували своя 80-годишен юбилей, съобщава Би Би Си.

Анкетата, проведена от Бентън сред маорите, потвърждава предположението, че урбанизацията е основна причина за нарастване броя на страдащите от диабет от втори тип в света.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.