zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калцият в твърде големи количества е вреден за мозъка



Затова внимавайте с млякото, съветват учени.

17 май 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Всички знаят, че калцият укрепва костната тъкан, но последните изследвания на учени показват, че не трябва да се увличаме твърде много в употребата на продукти, съдържащи този елемент.

Калцият, който се съдържа в големи количества в млечните продукти, може да повлияе негативно на мозъка. Според експертите, той често става причина за нарушения на умствената дейнос, като свива съдовете, а това води до слабоумие при възрастните хора. Витамин D, който помага за усвояването на калция, само задълбочава проблема. Съвкупността от тези вещества води до неприятни последствия, твърди статия в American Journal of Clinical Nutrition.

Тези изводи са направени на основата на редица експерименти, в които са участвали възрастни хора на възраст от 60 до 86 години. В хода на изследването се е оказало, че хората, употребяващи повече калций и витамин D, имат значително повече поразени тъкани в мозъка. А колкото повече са те, толкова по-голяма е вероятността от възникването на слабоумие.

Според специалистите, наслоенията на калция предизвикват запушване на кръвоносните съдове, а това влияе на мозъчната дейност, тъй като се намалява притока на кръв.

Във връзка с нарушенията на когнитивните функции на главния мозък се увеличава рискът от сърдечно-съдове заболявания. Ето защо възрастните хора по-често са подложени на инсулт.

Доктор Марта Пейн от университета “Дюк” в Северна Калифорния, която е участвала в изследването, отбелязва, че “лекарите са силно обезпокоени от последствията от голямото количество калций, особено поради факта, че рекламата призовава той да се употребява колкото се може повече”.

Според учените, ако хората се запознаят с новите резултати от тяхното изследване, те могат да се предпазят от много заболявания.

Специалистите са убедени, че възрастните хора трябва внимателно да следят своята диета. По възможност те трябва да намалят употребата на млечни продукти, портокалов сок и житни култури, богати...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.