zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те



Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те

Най-добре променете начина си на хранене и се движете повече, но без претоварване.

dieti.info

С възрастта при много хора натрупването на поне няколко килограма в повече е заложено генетично. Затова и по-често се появява проблемът с наднорменото тегло. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма особено на жените на възраст 40-45 години.

Вече може да се счита за научно доказана още една причина за увеличаването на теглото - промененият вкус предизвиква по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни.

Така например изследване, цитирано от списанието Woman’s Day показва, че 35% от жените след периода на климакса престават да приемат сладки неща и съответно не контролират тяхното количество в ежедневното си меню, но 45% съзнателно употребяват повече сладко отколкото преди. Само 15-20% от жените продължават да се ограничават както преди.

Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони. Настъпват промени във фигурата - мазнините са наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето.

Хормоналните изменения влияят активно на преразпределянето и увеличаването на подкожните мазнини. Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан – процес, който е от особено важност.

Твърде настойчивите опити за избавяне от излишните килограми могат да доведат до намаляване на естрогена в кръвта, което ще доведе и до изостряне на симптомите на климактуриума (безсъние, колебания в температурата на тялото, състоянието на кожата и т.н.).

Процесът на нарастване на подмастната целулоза след 40-45 годишна възраст се извършва не само при пълните жени, но и при по-слабите. Смята се, че първите по-лесно понасят промените на климакса, защото те не са проявяват толкова външно: цветът на лицето не се променя, бръчките не се забелязват.

Специалистите не препоръчват на жените след 45 години гладуване и нискокалорични диети, също както...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.