zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Климатичните промени вече влияят върху здравето на човекаЗабравени в Европа заболявания отново ще се появят, прогнозират специалисти.

3 май 2007, здраве.bg

Климатичните промени, които засягат всички сфери на живота, не подминават и здравето ни. “Човекът не е от видовете, които се настройват лесно към промените в климата и може да се очаква глобалното затопляне да окаже много съществено влияние върху здравето на индивида”, прогнозират специалисти, цитирани от BBC.
Към настоящия момент най-често от катаклизми страдат жителите на развиващите се страни. Това според учените се дължи не само на липсата на средства и готовност на държавите там да се борят с все по-разпространяващите се заболявания, но и на географското положение на тези страни: Ако не бъдат взети мерки и то веднага, гладът и инфекциозните болести, както и наводненията и свлачищата най-вероятно ще доведат до случаи на масово измиране на хора най-вече в Африка и в Югоизточна Азия”.
“За Европа най-страшен враг ще бъде горещото време”, прогнозират учените. Само за 2003 г. от прегряване са загинали 35 000 души, повечето от които са страдали от сърдечно-съдови заболявания. Хората, страдащи от алергии също трудно живеят в новите условия.
През август миналата година в Европа за пръв път от десетилетия бе констатирано масово разпространение на маларийни комари. За последните 35 години в Корсика е бил регистриран първия случай на заболяване от малария, но ако нещо не се промени специалистите очакват масова епидемия към 2100 година.
Вирусите на салмонелата и холерата, които също обичат топлината, започват активно да се размножават на места, където преди не са били срещани. Затова и специалистите смятат, че печално известната и много опасна нилска треска в най-скоро време ще се появи по-масово и в САЩ и Европа.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.