zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин С е по-полезен в естествената хранаВинаги предпочитайте портокалите пред таблетките, съветват специалисти.

dieti.info
четете още в dieti.info


Ако трябва да избирате между портокали и витамин С на таблетки, купете си портокали, препоръчват италиански специалисти.

Отдавна е известно, че витамин С служи особено успешно за надеждна зашита срещу скорбут и настинка, но плодовете, съдържащи този витамин както и много други полезни вещества, са и мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетъчната ДНК. Тяхната липса в храната води до генетични проблеми, а кървящите венци са само най-очевидния признак за недостиг на витамин С.

Серена Гуарниери от Университета на Милано заедно с нейните сътрудници са изследвали защитните и профилактични свойства на витамин С на прах и на таблетки и са ги съпоставили с действието на съдържащия се в плодовете витамин. Участниците в експеримента, разделени на три групи, са получавали съответно разтворен във вода витамин С, чаша пресен портокалов сок и подсладена вода. В чашите със сок и подсладена вода се е съдържали 150 мг витамин С.

“Резултатите показват, че ако имате възможност за избор, винаги предпочитайте плодовия сок пред таблетките. Естествено балансирания състав на храната ще ви донесе и други полезни витамини и минерали. Комплексът от тях е по-полезен за човешкия организъм от произведеното по химичен път”, съветват авторите на изследването, цитирани от Living
Nutrition
.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.