zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилното хранене помага и за отказването от цигаритеИзползвайте го обаче в комбинация с друга терапия, съветват специалисти.

13 април 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Възможно е да се създаде диета, която да помогне в борбата с тютюнопушенето, смятат учени. Някои продукти влошават вкуса от цигарите и по този начин, хранейки се правилно, може не само да подобрим нашето здраве, но и да се избавим от вредния си навик.
Учени от университета “Дюк” в САЩ за първи път определиха продуктите, които влияят на вкуса на цигарите. Те са анкетирали 200 пушачи, които са назовали храните и напитките, влошаващи и съответно подобряващи според тях вкуса на цигарите. 19% от участниците са заявили, че вкусът се влошава при употребата на млечни продукти, 14% - при употребата на сок, вода и други напитки без кофеин, а 16% не препоръчват употребата на плодове и зеленчуци преди пушене. Повечето участници смятат, че практически всички диетични продукти и напитки влияят отрицателно на вкуса на цигарения дим.
Цигарите са много по-приятни в компанията на алкохол (44%), напитки като чай, кафе и кока- кола (45%) и месо (11%), пише Washington Post.
Любителите на ментолови цигари по-рядко отбелязват някакво влияние на напитките или продуктите върху вкуса на техните цигари. Вероятно това се дължи на ментола, който притъпява неприятния вкус, който някои продукти придават на тютюна.
“Прието е да се смята, че пристрастието към цигарите трябва да се обяснява с никотиновата зависимост”, казва един от учените от екипа - психологът Джоузеф Маклернон, ”но в хода на нашето изследване се установи, че много хора са привлечени от вкуса и миризмата на цигарения дим и дори от ефекта, който пушачите оказват на околните. При това вкусът играе огромна роля”.
Според авторите на изследването теоритично е възможно да се състави “антицигарена” диета, като се състави меню от продукти, правещи вкуса на цигарите неприятен.
Тази диета обаче може да бъде само допълнителен стимул за желаещите да откажат цигарите. Експертите не смятат, че диетата сама по себе си ще застави пушачите да се откажат от вредния навик и препоръчват...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.