zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Силният стрес може да има фатален край



Силният стрес може да има фатален край

При него сърцето се оказва въвлечено в порочен кръг, показва изследване.

здраве.bg

Силният стрес, предизвикан от истински сериозни проблеми в живота, може да доведе до смърт. Областите на мозъка, отговорни за обучението, паметта и емоциите, са способни да дестабилизират дейността на сърдечния мускул при хората със сърдечни проблеми, заявяват британски учени.

Под влиянието на стреса предните части на кората на главния мозък се активизират и се оказват въвлечени в порочен кръг, задавайки на сърцето неправилен ритъм, заявяват изследователите в статия, публикувана в новия брой на изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените винаги са били на мнение, че емоционалните проблеми (например загубата на близък човек), предизвиквайки повишено кръвно налягане, могат да предизвикат смърт поради спиране на сърцето. Причините за това са търсени в т.нар. примитивни области на мозъка (като ствола на главния мозък, подаващ сигнали на сърдечния мускул).

Спирането на сърцето в резултат на стрес е било и досега остава почти необяснима загадка.
Откриването на новите връзки между сърцето и мозъка обяснява механизма на включване на неправилния сърдечен ритъм, който може да доведе до внезапната смърт на пациенти, преживяли психологически стрес.

Невробиолозите от University College (Лондон) и Медицинското училище в Брайтън са фиксирали изменения в предната част на главния мозък при изследваните пациенти със заболявания на сърцето.

Те са били подложени на лек стрес: трябвало да броят в обратен ред и всеки път да изваждат от полученото число седем. Активността на кората на главния мозък не само е отразявала реакцията на сърцето на стреса, но е провокирала и обратната връзка, задълбочавайки ситуацията и правейки работата на сърдечния мускул все по-малко стабилна.

“Ние знаем, че стресът може да повиши риска от внезапна смърт от спиране на сърцето и да изкара от равновесия частите на мозъка, регулиращи дейността на сърдечния мускул. Резултатите от нашето изследване доказват, че кората...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.