zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжката кожа е по-чувствителна към слънцето



При нея ракът е по-често срещан и се развива по-бързо, сочи изследване.

3 април 2007, здравe.bg

В медицината е известно, че мъжете по-често развиват рак на кожата, отколкото жените. Според досегашните данни случаите на кожен рак при мъжкия пол са над два пъти по-чести.
Учените обясняват това с факта, че по традиция мъжете по-често работят на открито. За същото свидетелстват и данните от най-новото изследване в областта, извършено от учени от Държавния университет на Охайо в САЩ (Ohio State University).
Ръководителят на изследването д-р Татяна Оберизин обяснява това по следния начин: “Нашата кожа е изложена едновременно и на физични фактори и на такива, произтичащи от околната среда. Имунната ни система ни поддържа здрави, но понякога тя реагира неадекватно – започва да произвежда повече антитела от необходимото.”
Според американските учени, в процеса на еволюцията именно поради факта, че мъжете по-често са били на открито, изложени на въздействието на слънцето, тяхната кожа е станала по-чувствителна. Затова именно те, а не жените, повече се нуждаят от защита, т.е. от повече антиоксиданти, независимо дали са получени чрез храната или чрез някакъв крем.
“Няма съмнение, че кожата на мъжете и на жените силно се различава. Мерките, свързани с употребата на повече антиоксиданти, обаче не са всичко. На първо място е добре да се осъзнае фактът, че причините са дълбоко биологични, натрупани са с течение на много години и нищо не може да промени това – нито храненето, нито козметиката”, обобщават авторите в своята статия от списание Cancer Research.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.