zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Органичните храни наистина са по-полезни за здравето



Въпросът вече не е дали, а колко.

30 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Отдавна се спори колко по-полезни са органичните продукти (тези, които са отгледани, съхранени и опаковани при естествени условия без прилагане на изкуствено внесени химични вещества и генна модификация) за здравето в сравнение с обичайните продукти, към които вече сме свикнали.
Сравнявайки например здравословните качества на кивито, отгледано по натурален и традиционен начин, учените отдават предпочитанията си на органичното, твърди статия в новия брой на списание Prevention.
Според изнесените данни, в органичното киви, отгледано върху земя, която не познава химикали, нивото на витамин С и полифенолите (вещества способстващи за намаляване на нивото на холестерола, за подобряване циркулацията на кръвта и намаляващи вероятноста от рак) е много по-високо, отколкото при традиционно отгледаните плодове.
Въпреки че с всяка година продажбите на органичните продукти в някои страни нарастват, някои учени все още са на мнение, че те не носят особена полза на здравето. Но директорът на Soil
Association
Питър Мелчет смята, че “те съдържат повече полезни за здравето вещества и витамини и по-малко наситени мастни киселини и нитрати”.
Ново изследване, проведено от доктор Мария Амодио и доктор Адел Кадер от Университета на Калифорния, показва, че “всички основни минерални вещества в органичното киви са в по-голяма концентрация. Тези плодове се отличават с по-високото си съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) и полифеноли, което означава, че те притежават по-силно изразени антиоксидантни качества”. Резултатите са публикувани в Journal of Science of Food and Agriculture.
От научна гледна точка е напълно възможно традиционната за момента практика на отглеждане на селскостопански култури, в която се прилагат пестициди, да възпрепятства формирането на фенолните метаболити...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.