zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пародонтозата може да доведе до инфаркт



Проблемите със зъбите и венците увеличават и риска от диабет, показва изследване.

27 март 2007, здраве.bg

Игнорирането на грижите за зъбите може да доведе до образуването на зъбен камък, кариес и т.н. Разбира се то няма да прибави и свежест на дъха. Но това не е всичко. Последните изследвания на американски учени в тази област показват, че заболяванията в устната кухина водят също до повишен риск от диабет и сърдечно-съдови даболявания.

“Системно посещение при зъболекар може да намали риска от възникването на сърдечно-съдови болести, пристъпи и аритмия, а също така диабет”, твърди Гуен Коен Браун, експерт в министерството на здравеопазването на САЩ.

“Ако човек не мие зъбите си след ядене, то между тях започва да се натрупват бактерии, които по-нататък могат да попаднат в кръвта. Бактериите, намиращи се в устната кухина, рано или късно замърсяват кръвоносните съдове. Те се наслагват по стените на артериите и ги запушват”, подчертава микробиологът от Университета в Ню Йорк Уолтър Брец.

Според вторите на изследването, цитирано в новия брой на изданието American Journal of Public Health, почти 80% от възрастните хора страдат от различни заболявания на зъбите и венците.

Пародонтозата не е рядкост и сред бъдещите майки - поради повишеното ниво на естроген и прогестерон техните венци стават по-възприемчиви към бактериите. Това води до образуването на отоци, повишена чувствителност и кръвотечение на венците.

Резултатите от изследването свързват заболяванията на устната кухина с повишения риск от преждевременно раждане и с недостатъчното тегло на новороденото. Затова лекарите препоръчват бъдещите майки да разрешат всички проблеми със зъбите си още преди забременяването.

Учените обясняват връзката между заболяванията на венците и диабета с възпалителните процеси, при които голямото количество бактерии в човека повишава нивото на инсулин.

Препоръките са обичайните: редовен - поне веднъж в годината) преглед при зъболекар и редовно миене на зъбите след всяко хранене. Освен четка за зъби се препоръчва и използването...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.