zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло повишава вероятността от травмиВ такива случаи смъртността при хората, страдащи от затлъстяване, е значително по-висока.

27 март 2007, здраве.bg

Този извод е направен от американския Център за изследвания на травматизма, на основата на изучаването на медицинските истории на повече от 25 000 души.
Според статистиката само за 1 година 26% от мъжете и 22% от жените, страдащи от затлъстяване, получават минимум поне една сериозна травма. За същия период аналогичните данни за хората с нормално тегло са 17% за мъжете и 12% за жените.
Преди няколко години изследване на учени от университета на Южна Калифорния установиха, че след травма хората с наднормено тегло умират по-често: “Ако двама души получат една и съща тежка травма, човекът, страдащ от затлъстяване, умира в 32% от случаите, а човекът с нормално тегло – в 16%. При травмираните пълни хора вътрешните органи отказват да функционират 4 пъти по-често, отколкото при хората с нормално тегло”
Според данните на учени от университета в Синсинати, анализирали медицинската статистика на САЩ за 2000-та година, разходите за лечение на хората, страдащи от затлъстяване с 81% превишават стойността на лечението на хората с нормално тегло, посочва статия в списание Prevention.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    55+    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.