zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите с повече мазнини водят до увеличен риск от рак на гърдатаБройте килограмите, а не толкова мазнините в храната, съветват учени.

здраве.bg

Всички видове диети с повишено съдържание на мазнини увеличават риска от рак на гърдата. Този извод е направен от американски учени след мащабно изследване, в което са участвали повече от 188 000 жени в периода на менопауза. Изследването е продължило средно 4,4 години и за този период рак на гърдата е бил диагностициран при 35 000 жени.

Съпоставяйки данните, учените са категорични, че жените, които са пресмятали калориите си (които са се състояли 40% от мазнини) са се разболявали от рак с 15% по-често, отколкото жените, получавали от мазнините в храната не повече от 20% калории.

По-детайлното изучаване на хранителните предпочитания е показало 32% увеличение на риска от рак на гърдата в групата с повишено потребление на мазнини.

“Съотношението на натуралните и изкуствените мазнини в диетата не оказва влияние на риска от онкологичното заболяване” твърдят учените, цитирани от BBC.

Координаторът на изследователския проект доктор Ан Тибо (Anne Thiebaut) отбелязва, че въпреки доказаната от много изследователи връзка между рака на гърдата и повишената употреба на мазнини, този въпрос все още остава дискусионен. Според нея, е необходимо подробно да се изучи способността на заместващата хормонална терапия за намаляване на негативното въздействие на мазната храна.

Учените от Харвардското медицинско училище (Harvard Medical School ) Стефани Смит Уорнър и Мери Стампфър смятат, че съдържанието на мазнини в храната не е толкова значим показател за риска от рак на гърдата както например мастните наслоения. Във връзка с това те препоръчват на жените да се съсредоточат върху борбата с наднорменото тегло, а не върху контролирането на съдържанието на мазнини в употребяваната храна.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.