zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобалната програма за борба с туберкулозата не е ефективнаУстойчивата на антибиотиците разновидност е силно смъртоносна.

23 март 2007, здраве.bg

Разпространението напоследък на много силно заразна форма на туберкулоза в Южна Африка показа, че глобалната програма за борба с тази болест не е ефективна, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).
Програмата включва диагностициране на заболяването, тестове за устойчивост на бактериите към лечението, строг контрол върху приемането на антибиотици и мониторинг на разпространяване на болестта.
Експертите по туберкулоза смятат, че неефективността се дължи на неправилния режим на терапията с антибиотици, лошите медицински грижи, които са свързани с невъзможността за отделяне на болните в болници или специализирани санаториуми, намаляване на финансирането на научните лаборатории и специализирани клиники.
Всички тези причини водят до нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците.
Микобактерията на туберкулозата е микроорганизъм, открит преди 125 години, който всяка година инфектира около 9 милиона и предизвиква смъртта на 1,6 милиона души.
Туберкулозата се лекува с антибиотици, докато бактерията остава чувствителна към тях, но става смъртоносна, ако зарази хора, инфектирани с ХИВ.
Ако бактерията стане устойчива, броят на смъртните случай рязко ще нарастне, предупреждава докладът и дава за пример последните случаи на заболяването в Южна Африка. Избухването на устойчива туберкулоза XDR-TB там уби през 2005 г. 52 души (от 53 инфектирани!), които са били и болни от СПИН.
СЗО нарича устойчивата форма на туберкулозата “заплаха за здравето на цялата световна общност” поради възможното избухване на заразата сред хората, страдащи от ХИВ. За останалите тя не е сериозен проблем, но може да доведе до смърт всеки пациент с отслабена имунна система и в частност раково болните.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.