zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Установиха връзка между развитието на злокачествени образувания и високата кръвна захар



здраве.bg

Между развитието на ракови образувания и високите показатели на глюкоза в кръвта съществува връзка. Това показват резултатите от проведено наскоро изследване, в което са участвали повече от 65 000 пациенти.

Според доктор Пар Статин (Parr Stattin) от медицинския център на Umea
University
в Швеция, ръководител на изследването, тази връзка още веднъж подчертава необходимостта от придържане към общите правила на здравословния начин на живот, които позволяват да се намали нивото на глюкоза в кръвта.

“Диетите и физическите упражнения са факторите, които поддържат оптималното ниво на глюкозата в кръвта. Те помагат не само да се избегне затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания, диабета, но и рака”, твърдят шведските учени.

Диабетът от втори тип е известен рисков фактор за рак на черния дроб, на задстомашната жлеза, червата и други органи., но досега не беше изследвана връзката между тези заболявания и повишеното ниво на глюкоза в кръвта на хората, които не са болни от диабет.

Изследването на нивото на глюкоза при 31 304 мъже и 33 293 жени изяснява, че с нарастването на нивото на глюкоза особено при жените се повишава общият риск от заболяване от рак.

Относителният риск за жените с най-високи показатели е с 26% по-висок в сравнение с жените от групата с най-ниски показатели.

Общият риск за заболяване от рак при мъжете не е пряко свързан с нивото на глюкоза в кръвта, но той контролира заболяванията на задстомашната жлеза, пикочните пътища и злокачествените меланоми.

Установената връзка не зависи пряко от теглото.
Според изследователите, резултатите от работата още веднъж е причина хората да се замислят за своето здраве и за целесъобразността на здравословния начин на живот, съобщава BBC.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.