zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не е ли надценено значението на морковите за доброто зрение



Ново изследване поставя под съмнение досегашното схващане за ползата от бета-каротина.

15 март 2007, здраве.bg

Представата, че морковите, богати на бета-каротин, помагат на зрението бе подложена на съмнение. Резултатите от ново изследване предизвикаха сериозни колебания дали морковът и изобщо препаратите, съдържащи бета-каротин, са ефективни в борбата с най-разпространения вид на отслабване/загуба на зрението, свързана с възрастта.
Възрастовата дистрофия на жълтото петно на ретината е основна причина за слепотата на хората на възраст над 65 години. Болестта се проявява в постепенна загуба на централното зрение, като затруднява, а после прави невъзможни четенето, управляването на автомобил и разпознаването на обекти. Според медиците лечение не съществува и загубата не зрението е необратима.
Преди се предполагаше, че бета-каротинът, който се приема с определени витамини и цинк, позволява да се забави или предотврати тази загуба на зрението. Но ново изследване доказа, че той не може да спаси зрението.
В изследването са участвали 21 000 лекари, една част от които в продължение на 12 години са приемали препарати с бета-каротин, а друга – плацебо (без да знаят това). Симптоми на възрастовата загуба на зрението са се развили при 162 участници, които действително са приемали бета-каротин и при 170, приемали плацебо.
Доктор Уилям Кристен, един от съавторите на експеримента, не е убеден дали получените резултати се отнасят и за жените, защото в изследването са участвали само мъже. Резултатите са публикувани в списание Archives
of Ophthalmology
, но там липсват данни за ползата от морковите в чист вид. Единственото, което се препоръчва, е употребата на 5 порции плодове дневно, за да се осигури постъпването на питателни вещества в организма, които са значим фактор за поддържане на зрението.
Пушенето е един от рисковите фактори, провокиращи загубата на зрението. Медиците твърдят, че бета-каротинът, който се препоръчва за профилактика и лечение на зрението, увеличава риска от рак на белите дробове. Затова те винаги са препоръчвали...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.