zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои витамини понякога съкращават, а не удължават живота



Някои витамини понякога съкращават, а не удължават живота

Това се отнася до хранителните добавки, а не до естествените храни, твърдят учени.

здраве.bg

Бета-каротинът и витамините А и Е, за които се твърди, че намаляват риска от появата на редица опасни заболявания, в действителност не удължават, а съкращават продължителността на живот, поне при определени условия. До тези изводи стигнаха датски учени след обзорно изследване, включващо данни от над 250 хиляди души.

Сътрудници от Центъра за клинични изследвания към Университетската болница в Копенхаген са използвали в своята работа и са обобщили данните от 68 мащабни изследвания, посветени на витаминните добавки. Резултатите им показват, че приемането на бета-каротин и витамин А и Е не влияят положително на продължителността на живот.

По-детайлното проучване на материалите от 47 научни работи, в които авторите са използвали подходяща изследователска методология, показва, че употребата на изброените антиоксиданти дори скъсява живота.

Смъртността сред хората, приемащи добавки с бета-каротин, достига 7%, а приемането на витамини А и Е се асоциира с увеличаване на смъртността съответно на 16% и 4%.

По-ниско ниво на смъртност е регистрирано при хора, които приемат добавки, съдържащи селен.
За препаратите с витамин С датските учени твърдят, че те не влияят на продължителността на живот.

Учените подчертават, че тези данни се отнасят за биологичните добавки, съдържащи повишени концентрации на витамини и антиоксиданти, докато полезността на богатите на тези вещества растителни продукти не е поставена под съмнение.

Авторите на работата, публикувана в Journal of the American Medical Association, не са се занимавали с въпросите за биохимичните механизми на тези закономерности.

Според мнението на други експерти, цитирани в статията, неочакваните резултати от изследването могат да бъдат свързани с това, че способността на антиоксидантите да свързват свободните радикали в тъканите и клетките може да влияе негативно на работата на естествените защитни системи на организма.

Има...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.