zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болните от СПИН у нас сигурно ще станат 1000 до край на годината



2 март 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Броят на регистрираните носители на вируса на СПИН в България до края на 2006 г. е 689 души, като тази годината са открити още 17 нови случая. Това съобщи в сряда д-р Тонка Върлева, национален координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Тревожна е и тенденцията за падане на долната възрастова граница - една четвърт от пациентите са между 15 и 25 години, като най-младият е на 16.
Заразените мъже са три пъти повече от жените. Основният път на разпространение на болестта остава половият - при 87% от случаите. През последните години се наблюдава увеличаване на заразените наркомани, като за период от 20 години от СПИН са се разболели 64 души. От тях 32 са регистрирани миналата година. Анализът на данните от проведеното епидемиологично проучване показват, че 63% от тях са заразени с хепатит С, а 8 на сто - с хепатит В, което показва, че практиката да се използват общи игли и спринцовки не е прекратена.
Две трети от болните от СПИН са се заразили при хетеросексуален контакт, около 20% - при хомосексуални връзки и около 3% чрез кръвни продукти, показват данните на здравното министерство. Около 1% от всички инфектирани са бебета. Според специалистите обаче реалният брой на носителите на ХИВ вируса е поне три пъти по-голям от регистрираните. Най-много са болните в големите градове. В по-малките селища има единични случаи. Интересен е фактът, че около 7% от българите не могат да се заразят с ХИВ, тъй като ги пази "дефектен" ген. Такава група хора има от всички националности в света.
На работно заседание на Националния координационен комитет за борба срещу СПИН и туберкулоза, което се проведе вчера, д-р Тонка Върлева съобщи, че повечето новорегистрирани случаи са открити от 12-те мобилни кабинета за анонимно и безплатно изследване на заболяването. Тя информира, че в страната има 10 регионални звена за контрол на СПИН към местните хигиенни инспекции. Изградени са четири центъра за лечение на наркомани и осем за работа с роми. Повече от 15 хил. души са се изследвали...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.