zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И джобните компютри са вредни за здравето



Това твърдят изследвания и дори препоръчват лечебни програми.

22 февруари 2007, здраве.bg

Честото използване на джобните компютри може да доведе до сериозни заболявания на ръцете, предупреждават американски лекари.
При хората, които ги използват редовно, все по-често се регистрират здравословни проблеми в ставите и дори злокачествени заболявания, съобщава BBC.
Юристите също са на мнение, че работодателите трябва да изработят определени норми за използването на тези компютри, а служителите трябва да имат правото да изискват заплащане за допълнителна работа, ако им се наложи да работят извън работния кабинет.
Прекомерната употреба на тези компютри предизвиква артроза на пръстите и дистрофия на мускулите, а лечението на тези заболяванията не е никак евтино, подчертават специалистите.
Вече са разработени и специални лечебни програми. 30 минутният специализиран масаж на китката се ползва с нарастваща популярност, но той е скъп и не е достъпен за всеки. Съществува и лечебна гимнастика, която може да помогне в ранен стадий от развитието на заболяването. За съжаление, понякога се налага и хирургическа намеса, а на някои пациенти след лечението напълно се забранява работата с компютър, твърдят учените.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.