zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новите методи за лечение на безплодието повишават риска от вродени дефекти



Проблемът може да се дължи и на други природни фактори, смятат учени.

21 февруари 2007, здраве.bg

При децата, появили се на бял свят благодарение на новите методи за лечение на безплодието, рискът от вродени дефекти е по-голям, твърдят канадски учени от университета на Отава, цитирани от Ройтерс.
Те са проучили повече от 60 000 подобни случаи, и определят общия риск на около 3%, но смятат, че той може още да се намали например чрез имплантирането на не повече от 1-2 ембриона: “Вероятността от вродени дефекти при млогоплодните бременности е по-висока, отколкото риска, непосредствено свързан с лечението на безплодието”.
Днес милиони бебета по света се раждат в резултат на изкуственото осеменяване, оплождането в епруветка или други нови методи на репродуктивната технология. Средно рискът от вродени дефекти при тези деца е 1,5 пъти по-висок в сравнение със заченатите по естествен път.
“Повече от 9 пъти нараства рискът от гастероентерологични усложнения и 2 пъти рискът от сърдечно-съдови дефекти, а сумарният риск остава като цяло не повече от 3%”, посочват данните от изследването.
Учените допускат, че повишаването на риска може да е свързано не с изкуствените репродуктивни методи, а с генетичните и медицински отклонения при хората, които не са способни на естествено зачеване.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.