zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В САЩ нараства смъртността в резултат на предозиране на медикаменти



20 февруари 2007, здраве.bg

За 5 години (от 1999 до 2004) в САЩ се e увеличила смъртността от предозирането на лекарствени или други препарати, сочи статистиката, публикувана от Центъра за контрол и предпазване от заболявания (Center for Disease Control and Prevention) на страната, цитиран от Ройтерс.
Предозирането е втората основна причина за внезапна смърт при американците, отстъпвайки място само на пътно-транспортните произшествия.
Според данните, случаите с летален край през 2004 г. са 19 838 в сравнение с регистрираните 11 155 през 1999 г. Статистиката се базира на информацията, съдържаща се в смъртните актове на починалите.
За сравнение броят на хората, починали в резултат на ПТП през 2004 г. е 43 432 души.
Анализът на статистиката показват, че при мъжете случаите на смърт поради предозиране на медикаменти са два пъти повече, отколкото при жените. Това особено важи за хората на възраст от 35 до 54 години, но през пред последните години нараства и броят на починалите по тази причина жени и млади хора, сочат данните.
Половината от случаите на смърт са свързани с предозирането на наркотици и халюциногени, а също с приемането на големи дози успокоителни и премахващи болката препарати.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.