zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20% от рака на белите дробове не се дължат на цигарите



Заболяването не е просто "болест на пушачите", твърди изследване.

15 февруари 2007, здраве.bg

Повече от 20% от страдащите от рак на белите дробове никога не са пушили. Това се доказва от резултатите от изследване, проведено в САЩ и Швеция, в което са изследвани повече от един милион души.
Според специалистите от Университета Станфорд, най-засегнати от болестта са жените, които не пушат – 20,8 случая на 100 000 души. За мъжете този показател е 13.7.
Учените подчертават, че изследването им не отрича, че сред пушачите съществува много по-висок риск от рак на белите дробове (30 случая на 100 000 души). “Но това не означава, че трябва да се отнасяме едностранчиво към заболяването и да го наричаме “болест на пушачите”. Според ръководителя на изследователската група доктор Тир Уиколи е необходимо подробно да се изучат факторите, предизвикващи рак на белите дробове, а също така да се откажем от мита за “болестта на пушачите”- основната причина, поради която много хора се страхуват да се обърнат към лекарите, се казва още в статията, публикувана в Journal of the American Medical Association.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.