zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да ядем повече или да се ограничаваме при настинкаДа ядем повече или да се ограничаваме при настинка

Със сигурност помагат почивката и много течности.

здраве.bg

Трябва ли да се храним повече, когато сме с настинка и висока температура, или е по-добре да ограничим храната... Което и от двете да сте чували като съвет, добре е да знаете, че за никое няма доказателства, че е вярно, твърди статия във в. “Ню Йорк Таймс” (The New York Times).

Как са се появили тези твърдение не е съвсем ясно. Популярна, но напълно недоказана теория гласи, че ограниченото хранене при треска помага за спадане на температурата, докато повечето храна я повишава, т.е. помага на организма да се пребори по-лесно с настинката.

Може би единствено научно изследване, което дава някакви доказателства в тази посока е публикуваното в списание Clinical and Diagnostics Laboratory Immunology наблюдение на датски учени, според които по-голямото количество храна увеличава съпротивителните сили на имунната система при настинка, докато диетите стимулират тялото при борба с инфекциите, предизвикващи треска.

Някои специалисти смятат резултатите от това изследване за недостатъчно представителни (поради малкия брой участвали в него). Затова те се придържат към единствено доказаното правило – в такива случаи да препоръчват почивка у дома и приемане на повече течности.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.