zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намалете още солта!



Намалете още солта!

Приемайте дневно не 5, а 3 грама, съветват от СЗО.

здраве.bg

Препоръчителната дневна доза сол трябва да бъде 3 г, а не, както досега се смяташе, 5 г, съобщиха от Световната здравна организация, базирайки се на някои нови изследвания.

Претендентите за названието “бялата смърт” са много: захарта, солта, хероинът, кокаинът и т.н. Ако се сравнят в световен мащаб заболяванията, свързани с тези вещества, се оказва, че най-разпространена е артериалната хипертензия. Солта, т.е. натриевият хлорид, от една страна е жизнено важен за функционирането на организма. От друга страна, натрият притежава свойството да задържа вода в кръвоносните съдове.

Колкото повече е натрият, толкова повече течности привлича той. Следователно и обемът на циркулиращата кръв се увеличава. Това е причина да се увеличи натоварването на сърцето, а сърдечно-съдовата система притежава достатъчно голям, но все пак ограничен запас от здравина. Затова и заболяванията като инсулт и инфаркт стават все поразпространени, твърдят специалисти на СЗО, цитирани от BBC.

След анализ на влиянето на различни количества сол върху артериалното налягане учени от университетите в Кембридж и Оксфорд са установили, че намаляването на употребата на готварска сол от 5 на 3 г дневно води до 13% намаляване на честотата на развитие на инсулт и 10% - на исхемична болест на сърцето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.