zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо всъщност някои живеят по-дълго



Защо всъщност някои живеят по-дълго

Уроци по дълголетие от най-старите хора на света.

здраве.bg

Към днешна дата в света има около 450 души, които са прехвърлили 110 години, твърди изследване на учени от Атланта, САЩ. Много повече са тези, които са “ударили стотака” – според бостънско проучване столетниците в световен мащаб са над 100 хиляди.

Фотожурналистът Джери Фрийдман е издирил 50 от най-възрастните хора на планетата и представя техните снимки и истории в книгата си Earth's Elders: The Wisdom of the World's Oldest People.

От срещите си Фрийдман прави изводи за това, че някои личностни характеристики, навици и отношение към живота, които е забелязал като общи черти между всички, биха могли да разкрият секретите на дълголетието. Това съвпада с дългогодишните изследвания на учените, а именно: дълголетието в известна степен е под наш контрол. Казано просто, това означава, че можем да се грижим по-добре за себе си, да се поддържаме активни, любознателни и уверени в себе си, че нещата ще се получат.

Тайните на дълголетието, според учените, са следните:

- Гени: Най-малко 50% от столетниците са имали родители, роднини, баби и дядовци, които са живели до дълбока старост. Фактически, учените напредват все повече в изследванията си за гените, които управляват дълголетието.

- Хранене: Много малко столетници са били някога с наднормено тегло. Изследванията са показали, че ограничаването на храната наистина може да забави процеса на остаряване. Правилното хранене има отношение и към издържливостта на организма на стрес и така допринася за предпазване от редица болести, сред които заболявания на сърцето и рак.

- Тютюнопушене: Много малко от столетниците са пушили някога. Както тютюнопушенето, така и наднорменото тегло се свързват с животозастрашаващи болести като инфаркт и рак. Ново проучване показва, че пушенето и пълнотата ускоряват стареенето, защото увреждат вид хромозоми в организма, съдържащи ДНК. Тези хромозоми естествено намаляват с остаряването, като нормална част от този процес, а пушенето и наднорменото тегло ускоряват още...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.