zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха ново средство за борба със септичния шок5 февруари 2007, здраве.bg

Австралийските учени съобщиха, че са разработили средство, което в бъдеще може да спаси много хората, умиращи сега от септичен шок след хирургическа намеса.
Изпитанията на препарата са показали, че лекарството успешно се бори с бъбречната недостатъчност, която често настъпва следоперационните усложнения.
Доктор Клайв Мей от института “Ховард Флори” в Мелбърн отбелязва, че бъбречната недостатъчност е най-смъртоносният страничен ефект и “за съжаление, досега не беше открито надеждно средство за борбата с нея”.
В края на миналата година учените са използвали нов препарат (който все още е без наименование) при лечението на оперирани пациенти с влошени функции на бъбреците. “Резултатите вдъхват оптимизъм”, заявява доктор Мей.
Септичният шок е инфекция, която може да доведе до възпалението на различни вътрешни органи и е най-разпространената причина за смърт в отделенията за интензивна терапия.
При възникването на сериозна инфекция, рязко пада кръвното налягане, а жизнено важните органи не са способни да функционират нормално. Бъбреците често напълно отказват да работят, организмът не може да отделя всички натрупали се токсини и това води до летален край.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.